Fiscaal

Ieder(in)

Belasting aftrek zorgkosten

Bijgewerkt 09/10/2017

Welke zorgkosten kan ik via de belasting aftrekken?

Sommige zorgkosten kunt u via uw belasting aftrekken. Bijvoorbeeld dieetkosten, kosten voor hulpmiddelen, kosten voor medicijnen, of reiskosten voor ziekenhuisbezoek.

Regeling specifieke zorgkosten
Zorgkosten kunt u opgeven via uw belastingaangifte als aftrek specifieke zorgkosten. Hiermee kunt u mogelijk geld terug krijgen van de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de zorgkosten die u kunt aftrekken.

U mag alleen kosten aftrekken:

  • die u maakt vanwege een ziekte of beperking;
  • in het jaar waarin u die kosten hebt betaald;
  • als u hiervoor geen vergoeding kunt krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding van uw (aanvullende) zorgverzekering, uw werkgever of de bijzondere bijstand. Betaalt u de kosten eerst zelf en krijgt u later een vergoeding? Ook dan mag u deze kosten niet aftrekken.

Berekenen aftrekbare zorgkosten
U mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De regeling specifieke zorgkosten geldt behalve voor uzelf ook voor andere personen binnen uw huishouden. Gebruik de rekenhulp specifieke zorgkosten van de Belastingdienst om te berekenen hoeveel u mag aftrekken.

Extra informatie en tips
Hebt u vanwege een ziekte of een beperking veel zorgkosten? Veel informatie en tips bij uw belastingaangifte vindt u op de website Meerkosten.nl van Ieder(in).

—————————————————————————————————————-