Nieuws

 
 

Uitreiking Titel Research Centre of Excellence aan prof. Karperien en zijn team door Lodewijk Ridderbos van ReumaNederland aan de UT op 8 maart 2019.

Ik neem u even mee terug naar mei 2017 toen we in café de Boom in Oldenzaal een voorlichtingsavond organiseerden voor onze Reumavereniging. Spreker was prof. Karperien van de universiteit Twente, die ons meenam in zijn onderzoek naar de injecteerbare pleister voor mensen met artrose in de knie. Het was een boeiende avond en, dat dit onderwerp velen aansprak, bleek uit de veel hogere opkomst dan we hadden voorzien. We moesten zelfs mensen teleurstellen, die geen plaats konden krijgen in de zaal.

Nu, 8 maart 2019, bijna twee jaar later, krijgt prof. Karperien met zijn onderzoeksteam van zo’n 30 wetenschappers, een bedrag van €600.000 uitgereikt  voor juist dit onderzoek naar de injecteerbare pleister van Lodewijk Ridderbos, de directeur van ReumaNederland. Bijzonder was  de presentatie vlak voor de uitreiking, en de uitleg van prof. Karperien over de injecteerbare pleister en de laatste ontwikkelingen, die zeer veelbelovend zijn.  In 2017 sprak de professor de hoop uit om in 2019/2020 ook echt met mensen te kunnen gaan beginnen. Zoals alle wetenschappelijke onderzoeken, is ook voor dit onderzoek veel geld nodig. Met dit geldbedrag van ReumaNederland en de hoop op een aanzienlijke bijdrage binnenkort, is er goede hoop, dat het onderzoek  in de komende twee jaar, ook kan gaan beginnen bij zo’n 10 patiënten.

De directeur van ReumaNederland, Lodewijk Ridderbos vertelde waarom of juist dit project is uitgekozen om Research Centre of Excellence te worden. Hij zei o.a.te willen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrose behandelingen komen die hun klachten en beperkingen écht aanpakken. We kijken dan ook uit naar de resultaten in het onderzoek van prof. Karperien, zei hij.

Hierna werd de plaquette en een oorkonde onder luid applaus van de vele toehoorders uitgereikt aan de professor en zijn team.

Wie hierover meer wil weten, en ook meer over de injecteerbare pleister met zijn 2 componenten kan het beste kijken op de website van de onderzoeksgroep Development BioEngineering www.utwente.nl/tnw/dbe  of op de website van ReumaNederland www.reumanederland.nl

 

Namens de Reumavereniging

Ceciel vd. Werf en Marian Veldhuis